Βράβευση του συγγραφέα των εκδόσεων Στερέωμα Ματιάς Ενάρ με το βραβείο Premio von Rezzori

mathias enard premio von rizzori

Ο Ματιάς Ενάρ, ο συγγραφέας της εκμαυλιστικής «Πυξίδας» βραβεύτηκε μόλις με το διεθνές Premio von Rezzori, το μόνο λογοτεχνικό βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο το Festival degli Scrittori της Φλωρεντίας, από το 2007 ως σήμερα. 

Συνυποψήφιος με τους Λάζλο Κρασναχορκάι, Εντουάρ Λουίς, Βαλέρια Λουιζέλι, και Κλέμενς Μέγιερ, ο Ενάρ βραβεύτηκε, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή την οποία αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο Αλμπέρτο Μανγκουέλ και ο Έντμουντ Χουάιτ, για «το λαμπρό του έργο, το οποίο, διαποτισμένο με βαθιά πολιτισμική γνώση, αγκαλιάζει αιώνες ιστορίας, ένα ευρύτατο φάσμα χαρακτήρων και μια τεράστια γεωγραφική επικράτεια». Το μυθιστόρημα λειτουργεί σαν μια «εύθραυστη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δύο πολιτισμών που, ο καθένας με τον τρόπο του, βρίσκονται σε κίνδυνο», επισήμανε η επιτροπή.

static1.squarespace.com

H απονομή έγινε στις 17 Ιουνίου στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας, μπροστά σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των υποψήφιων συγγραφέων με τους αναγνώστες τους σε βιβλιοπωλεία και καφενεία της πόλης, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή η ταινία «Επιστροφή στο Μοντώκ» (2017) του Volker Schöndorff, σε σενάριο του σκηνοθέτη και του συγγραφέα Colm Tóibín.
Το βραβείο Gregor von Rezzori, θεσμοθετημένο στη μνήμη του Αυστριακού συγγραφέα, έχουν αποσπάσει ως σήμερα οι συγγραφείς Χισάμ Ματάρ (2007), Αρτούρο Πέρεζ-Ρεβέρτε (2008), Τζούμπα Λαχίρι (2009), Πέρσιβαλ Έβερετ (2010), Αλεξάνταρ Χέμον (2011), Ενρίκε Βίλα-Μάτας (2012), Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκεζ (2013), Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ (2014), Βλαντιμίρ Σορόκιν (2015), και Μίρτσεα Καρταρέσκου (2016).
Στις φωτογραφίες η κριτική επιτροπή του Premio von Rezzori και ο Ματιάς Ενάρ κατά την απονομή του βραβείου στην σύντομη προσφώνησή του προς τους κριτές.

Facebook Image
Back to top